Birkaflickan

Under hösten kommer ansiktet till en liten flicka, kallad Birkaflickan och som dog för ca 1100 år sedan, att rekonstrueras på Historiska museet. Hon blev begravd på Björkö i Mälaren – det forntida Birka. Här kan ni följa arbetet med henne smiley

På bilden ser ni konservator Ulrik Skans, som här pusslar ihop hennes huvud.

Arkeologen och Birkaforskaren Charlotte Hedenstjerna-Jonson gräver ut den del av graven där Birkaflickans huvud legat sedan graven grävdes fram av Hjalmar Stolpe på 1870-talet. Resten av graven kommer att bevaras som den är.

Osteologen Leena Drenzel arbetar med små, små bitar och de använder andra skelett som referenser, för att få bitarna på plats.

Oscar Nilsson är den som ska rekonstruera hennes huvud. Han har stor erfarenhet av att återskapa människors ansikten. På historiska museet kan du tex. möte Bäckaskogskvinnan och Granhammarsmannen. Han har även återskapat Birger Jarl och den vikingatida kvinnan Estrid.

Jag tycker att hon är riktigt söt smiley Det är otroligt att vi kommer att få möta henne så småningom! Jag har levt med henne i så många år, som guide på Björkö och på Historiska museet. Därför är jag glad och stolt över att ha fått uppdraget att sy hennes nya kläder och ni kommer att kunna följa arbetet med det här i bloggen.

Fortsättning följer…

Kommentera