Guidetur för Rosenhillarna igår

image

Det blåste 🙂 medan jag väntade på att de skulle komma. Ser ut som om jag fönat håret… Det duggade lite men jag var varm så i sista stund fick jag idén att använda bäverskinnet som det är, som krage 🙂 och det blev toppen!

Jag satte ihop det med ett treflikigt spänne. Det var varmt och gossigt och satt bra. Ska göra riktiga hål och förstärka så det inte blir revor från spännenålen.

Undrar just hur de använde sina ’ruppade’ bäverpälsar på vikingatiden – sydde de fast dem på kläderna eller var det lösa kragar? Ruppat är när de dragit ut täckhåren, de hårdare, långa håren, i pälsen och bara har den mjuka underullen kvar. Det är annars bra med täckhåren, för regnet rinner av lite lättare.

Det ligger päls blandat med smycken och textil i flera gravar på Björkö.

Det blev inte av att jag fotade Rosenhillarna och deras voffare, men några av den har planerat att gå på Historiska. Det var roligt för en tjej kom från Mexiko och hon frågade om den rödhåriga Quetzalcoatl 😉

Kram

Kommentera