Växtfärgning med Färgkulla

För ett tag sedan fick jag två kassar med växtfärgningsmaterial som en grannes mamma inte längre använde 🙂 Det fanns massor av spännande saker däri och nu behövde jag färga en tuskaftsull till en hängselkjol, som ska passa in i min idé om grav 1084.

image

Efter såpatvätt betade jag med alun och vinsten. 10 l vatten, 45 g alun, 20 g vinsten. Min spis kommer inte upp i 90 grader med så stor kastrull, så det blev 70-80 grader i 60 min.

image

Jag kokade de torkade blommorna, 200g, med 10 g pottaska.

image

Soppa…

image

Silade av… Och hällde på lite mer vatten.

image

Det var lite svårt att få plats med tyget, så bytte kastrull.

image

Det blev brandgult! B-) Den lilla tygbiten är första provet i koket med blommor och den blev fint orange.

Den bakre är ett annat tyg i efterbad som inte betats med vinsten. Det blev lite dovare i färgen, en härlig honungsfärg 🙂 Längst bak hänger ett litet grönaktigt prov. Det är en bit jag lade ner i lite av slutet av wfterbadet och blandade med lite koppargreks som låg i hennes påse – det blev olivgrönt. Får prova mer med det på björklöv i vår 🙂

Kram

Kommentera