Vädersolar

image

Tog upp kamran påväg till jobbet. Åkte med mamma som skulle handla i Tappen. Det var fantastiskt ljus!

image

image

Skulle ta bussen resten av vägen men mamma ångrade sig och körde mig till Brommaplan. Vilken tur! För påvägen upptäckte jag att det var vädersolar på himlen! Har aldrig sett det tidigare!

image

image

image

Jag vevade ned rutan och hoppades på att inte tappa telefonen ut genom fönstret 🙂 Så vackert och magiskt!

Förr var människor rädd för vädersolar, och andra himlafenomen, och trodde att det var något hemskt som skulle hända eller att det var tecken på att något inte stod rätt till med samhället… Enligt wiki är ett äldre namn på vädersol ” solvarg.”

image

Kända vädersolar är de på 1500-talets stockholmstavla Vädersolstavlan i Storkyrkan, som tros ha målats av ”Urban målare”, och möjligen vara beställd av Olaus Petri och Laurentius Andre som kritik av Gustav Vasas sätt att regera – i varje fall ska han ha tagit det personligt…

Kram

10 tankar kring ”Vädersolar

 1. Stina Odlinder

  Hej Linda!
  Vilka fantastiska foton du tagit på vädersolarna. När det gäller Vädersolstavlan i Storkyrkan har man ju fått lära om… Det har ju visat sig att den är en kopia målad av Elbfas först på 1630-talet – det innebär att målningen i Sånga kyrka som föreställer prästen som med sina barn gick ner sig i Svartsjöviken är Sveriges äldsta landskapsmålning – och det tycker jag är lite kul!
  Jag tror att vädersolarna betyder tur snarare än ofärd – så ha ett gott nytt 2015!
  hälsar Stina Odlinder Haubo

  Svara
  1. Linda Inläggsförfattare

   Hej Stina,
   Tack, ja det var häftigt att se 🙂 Jag visste inte om namnet Elbfas (eller så har jag glömt det, har ett häfte om vädersolstavlan) bara att vädersolstavlan är en koipa av en tidigare tavla. Det var därför jag skrev att originalet var från 1500-talet. Borde ha skrivit tydligare 🙂

   Åh, då vill jag åka till Sånga kyrka och se den målningen. Den har jag inte sett eller hört om! Ska genast Googla.

   Jag hoppas verkligen också att det betyder tur 🙂

   Gott Nytt År önskar jag Dig med! Linda

 2. Inga-Karin

  Tack för att du gjorde mig uppmärksam på fenomenet. Visste inte namnet och har aldrig hört något om det förrän nu. Dock vet jag om att himlen ibland kan visa oss märkliga ting som detta. Vi har också fantastiska himlar här i Kolbäcksådalen/Strömsholm…Nu vet jag också vad de heter. Gott Nytt År önskar Hönsakadorran i Kolbäck

  Svara
  1. Linda Inläggsförfattare

   Hej Inga-Karin, vad roligt att du blev glad 🙂 Jag brukar berätta om Vädersolstavlan.men har aldrig tidigare sett dem själv 🙂 Ja, himlen kan verkligen vara märklig! Tack detsamma – Gott Nytt År till Er i Kolbäck!

 3. barbro segerlund

  Tänk att det finns en mening med allt, att jag skulle köra dig ända till Brommaplan fastän att det inte var planerat och då få se VÄDERSOLAR. Helt fantastiskt. Flera bilder t.o.m kram mamma

  Svara
  1. Linda Inläggsförfattare

   Ja 🙂 tack mamma för att du skjussade mig. Det hade ju inte blivit lika bra om jag fotat genom bussfönstret! Kram

 4. Birgitta

  Så vackra bilder! Vet faktiskt inte om jag nånsin sett vädersolar eller förstått vad jag sett! Nu vet jag vad det är tack vare dina bilder, Linda.
  Kram
  Birgitta

  Svara
  1. Linda Inläggsförfattare

   Tack Birgitta! Vad roligt för jag har ju aldrig heller sett dem som idag. Är fortfarande glad 🙂 Kram

Kommentera