En liten minnestur till Hässelby

image

Min mormor bodde i lägenheten högst upp på Fyrspannsgatan 95. Min mamma växte upp där och mormor bodde kvar. Innan dess bodde de även i Blackeberg.

Så många gånger vi gått upp och ned i denna trappuppgång. Jag brukar fortfarande drömma om den. Ibland finns det en hiss. Min mormor var fantastisk på att laga mat och baka. Hin jobbade som Husmor. Vi firade jular, fördelsedagar och allt möjligt annat i den lägenheten men det känns så avlägset nu!

Jag ville att min unge skulle veta var vi bott, var vi kommer ifrån. Norrland och Hässelby. Vi skulle egentligen ha åkt in till stan och spelat Pingis, men vi ändrade oss.

image

Jag vet inte hur mycket tid min mormor och mamma har tillbringat här…i tvättstugan. Själv cyklade jag en gång i full fart ned för backen från affären och sladdade och ramlade rakt ner i trappen 🙂 Inga cykelhjälmar då inte…

image

Ormängsgatan 20 är den första lägenhet vi bott i som jag minns. Har många barnminnen härifrån trots att vi flyttade härifrån när jag var 6 år. Mamma jobbade länge till på förskolan på hörnet.

image

Balkongen och dörren ut på baksidan av huset. Dörren ledde till gungorna där jag för första gången gick iväg själv och gungade runt 4 år gammal.

image

I bakgrunden syns ”Lekis” och det här området var min första frihet 🙂

image

Allan i gungan som forfarande fanns kvar. Det var flera ställen idag som såg annorlunda ut, så det var skönt att den här platsen kändes oförändrad! Även ålderdomshemmet med sina hus i olika fäger såg lika ut!

image

Lilla torgets hus såg likadant ut. I det bodde min bästis, var familj hade ett vardagsrum som det var stängt till. Det är en känd 50-talsfasad 🙂

image

Huset på Viveka Trolles gränd, 12, var grått när vi bodde där. Det här huset.och de som bodde där i har jag länge drömt om att skriva en barnbok om. Jag sprang upp och ned för trapporna otaliga gånger och samlade tomflaskor hos alla som drack mycket… Och sedan ner till Hässelby torg för att panta på systembolaget. Tillsammams med pengar från bl.a. loppis jag ordnade på.mammas lekis på Ormängsgatan så kunde jag köpa (med lite hjälp) en hund – Honey!

image

Grannhuset såg sig likt ut. På taket firade jag nyårsafton en gång med Tom. Vi slängde ned smällare därifrån…

Vi bodde i lägenheten med balkong i buskarna. De är lite mer klippta nu. En dag stack det ut kostymklädda ben ut ur buskarna. Det var ”liket” som ramlat in där och somnat…

Det blev en lite annorlunda dag idag och jag vill nu leta fram foton på hur det såg ut inne i våra hem. Natt och Dags gränd, Blomsterkungsvägen och Lilla Björnens gränd kom inte med idag. Vi åkte inte heller förbi Hässelbyskolhem, där först mormor jobbade och sedan även min mamma.

Ungen tyckte det var bra att åka runt idag och titta 🙂 och även om jag ibland längtar efter ”mitt” Hässelby så var det samtidigt skönt att köra ut på Mälaröarna och hem mot Helgö.

Kram

2 tankar kring ”En liten minnestur till Hässelby

 1. Birgitta

  Vad roligt att åka och visa Allan ditt Hässelby. Där i Hässelby Gård vid ett torg bodde också Gunnar och jag med nyfödde Henrik. Det blir nostalgitrippar att återvända och titta och många tankar och minnen sätts igång.
  Kram
  Birgitta

  Svara
  1. Linda Inläggsförfattare

   Hej Birgitta, ja det var spännande att åka runt med Allan. Det är verkligen så annorlunda från Helgö och det kändes lite overkligt! Kram

Kommentera