Varit på Hofors hembygdsmuseum idag

Gästrikland är Järnriket och Hofors är Gästriklands vagga för järnutvinning. Torsåker fick privilegiebrev för järnutvinning på 1300-talet med nuvarande kontinuerlig bebyggelse sedan 1500-tal, men ortnamn och lämningar tyder på vikingatida boplats.

Bruksmiljön blev ännu större under 1880-talet med många arbetare och i huset på hembygdsgården som är museum idag innehöll 12 stycken lägenheter. 4 lägenheter var enrumslägenheter med spis och sängar och allt för en familj. En favorit var 1880-talsrummet.

image

image

Det jag verkligen gillar är att allt i rummen kommer från familjer i Hofors och de har historier om nästan allt. Det blev ingen guidetur idag utan jag gick runt och fotade själv, men nästa gång, i sommar kanske, så vill jag gå med och höra mer 🙂

image

Litet hopp framåt i tiden med fin kaffekvarn på väggen 🙂

image

Hittade några fina vispar 😉 Jag tillverkar sådana på våren.

image

Gammal skolskylt!

image

En kvinna har skänkt massor av sina vackra kläder.

image

Även lite roliga underkläder fanns det 🙂

image

Läkarrummet…

Avslutar med lite olika teknik 🙂

image

image

En ”gammal” dator och en knyppeldyna!

image

Och så lite reklam för att locka kvinnor till järnverket!

Museet är öppet onsdagar 13-16. Ring annars för ett besök för annan tid, tel. 0290-246 eller titta in på deras hemsida
www.hoforshembygdsforening.se

Kram

Kommentera