Hematit – eller blodsten – småstenar i forntiden?

Satt och letade efter bronsålder i den gamla danska ridskriften Skalk igår och snubblade över en liten artikel av Henrik Thrane om make up och en röd sten, som en minerolog bestämt som hematit och som förekommer i Norge. Den blev funnen i en bronsåldersgrav i Tobøl, i Danmark. Eftersom det inte fanns någon bild i artikeln (Skalk nr. 1, 1982, baksidan) så har jag lagt in bild från Naturhistoriska på hematit…men den är inte röd…

image

Foto: Naturhistoriska riksmuseet.

Bronsåldersgraven (Skalk 1961:4) var en rik ekkistegrav med dolk, smyckeknappar av brons, guldörring och bärnstenspärlor. I graven låg även en svart pärla av jet, kanske från Brittiska öarna, en bronsnål liknande en nål längre söderifrån samt ett bronshjul, som solsymbol eller liknande hjulen på stridsvagnar i medelhavsområdet. Dessutom låg det alltså i graven en liten röd sten, som var lite glatt/plan på vissa ställen men annars rå.

Han menar att om stenen rivs och blandas med vatten så blir det en fin rödbrun färg som användas som färg – kanske till smink eller ansiktsmålning för män. En likadan sten har även hittats i en järnåldersgård i Vendsyssel (Jørgen Lund, Skalk 1980:1, s 29).

image

Så här ser stenen från Overbygård, i Vendsyssel, ut och Lund skriver att det är såkallad hæmatit och rødjernsten.

Hematit har även följt med i en mansgrav i Skåne och i en mansgrav i Nordtyskland. I Egypten sminkade sig under bronsåldern både män och kvinnor och det finns kulturkontakter och fynd i form av stolar och pärlor under bronsålder. Sminkning för att vara snygg, visa social status eller liknande är möjligt men den kan även ha använts som skydd mot onda andar.

Jag kom att tänka på Egypten. I Egypten är faraoskulpturer ibland målade röda i ansiktet, som Sesostris på Medelhavsmuseet, för att visa att farao skyddar folket mot döden.

image

Min målarblocksteckning av Sesostris 🙂

I Birkas Svarta jorden har det nyligen registrerats flera stenat av hematit, men jag har inte sett dem eller ens någon bild. Undrar just vilken färg de har och var de använts till? Ibland kan nya föremålskategorier dyka upp enbart för att någon fått upp ögonen för dem i fält eller i magasinet. Kanske finns det massor av märkliga stenar som ingen brytt sig om att spara på eller skriva om… En arkeolog på AU berättade härom veckan om sina små stenfynd på en utgrävning och på Cypern i Aija Irini låg det 72 st ( har jag för mig) små, släta ”sjöstenar” på golvet i ett litet rum daterat till bronsålderm på kultplatsen – kanske miniofferstenar till den stora kultstenen som låg på altaret. Det var och är ovanligt att arkeologer sparar stenar som dessa och de är inte med i utställningen på Medelhavsmuseet.

Är det någon fler som hittat underliga stenar i arkeologiska sammanhang?

Kram

Kommentera