Vikingasommarhängselkjol a la bj 835

image

Har lämnat en yllehängselkjol till Vikingasommar idag. Det är kypert i grått växtfärgat med björklöv. Jag är glad att Siri gick med på att ha en i ylle, men det finns en orange omlott i linne också 🙂 Tack!

image

image

Axelbanden är efter Inga Häggs förslag, om än lite osäkert, av Birkagrav bj 835, som ska vara i yllerips -W22 (Hägg, Kvinnodräkten i Birka, s. 45, bild s.130). Snittet på hängselkjolen är inspirerat av Hedebykjolen, fast utan intagningen med flätan över sömmen samt att för att få ut klänningen ur tyget jag hade så blev det ihopsydda kilar i sidorna, varav den ena en fuskkil 🙂

image

Här är ett av föremålen från graven. Det är samma sorts spänne som Birkaflickans, men vi hade det som hänge, så det fick hänga bland pärlorna istället 🙂 Särken i graven var finveckad – Goffrerad (Hägg, Kvinnodräkten i Birka, s. 16).

image

Den är nedklippt under ärmarna och djupare i ryggen, men inte så mycket.

image

Så här ser det ut när jag tänker mönster 🙂 Jag tänker att de var tvungna att anpassa sig efter tyget, att restbitar, om det blev några, kunde användas till barnkläder, väskor mm.

Kram

Inga Hägg 1974. Kvinnodräkten i Birka. Uppsala.

Graven i sök i samlingarna:

http://mis.historiska.se/mis/sok/kontext.asp?kid=1023&zone=

Kommentera