Ribevikingar på Birkabesök

Igår kom det ett par från Ribe till Björkö och jag älskar deras kläder!!! De har bara växtfärgat, handvävt och handsytt. Flemming och Hennu (jag har troligen hört fel om.hennes namn). De har färgat med krapp, indigo (istället för vejde), brakved, färgreseda/vau och något mer som jag inte minns och de använder med eller utan järngryta.

image

Flemming är vävare och han hjälper till med vävstolen som stått under museet. Hoppas kunna proca vävning i stugan men varpen är lite trasig så vi får se. Undrar just hur det gick till med olika ”stadsbesök” under vikingatiden? Folk reste ju runt och i allafall glaspärlemakaren från Ribe borde ju ha besökt Birka i början med tanke på getingpärlorna och glaspärletillverkning. Men pärlor är också lätta att ta med.

image

Flemming använder en praktisk brickvävsplatta med knopp.

image

Jag har aldrig sett något silverbroscherat Birkabrickband under tillverkning tidigare. Imponerande!!!

image

Jag glömde att fråga vilken grav det är ifrån. Silketrådarna är verkligen supertunna!

image

Hennu bar en egen version av sköldehamdräkten. Den är antagligen vikingatida samisk och det är ett fantastiskt fynd. Hoppas hinna få ett foto på hela dräkten innan de åker tillbaka 🙂 Jag själv passar på att ta ledigt imorgon när besökarna har så fina saker att titta på!

Kram

Kommentera