Kammargrav bj 854

Det underjordiska rummet. En kammare att bo i. Jag grävde en kammargrav som student, på gravfältet Lunda på Lovön. Det var inte något vi väntat oss. Trodde det skulle vara en jordkällare…

Läs Birkabloggen: http://birkaproject.wordpress.com/2013/08/24/gravning-dag-6-ar-det-trakammaren-vi-ser/

image

Grav 854

Kammargrav 854 ser nästan tom ut, men kan ha innehållit mycket textilier som nu förmultnat. Det kan vara väggar av trä. Det kan även vara stolpar i hörnen som syns som runda, mörka fläckar. Det var det i Lovögraven.

image

Mina spännbucklor från "Historiska fynd"

Kammargraven på Lovö innehöll spännbucklor och pärlor. Det var en kvinnas grav och hon höll en kniv i händerna ovanpå bröstet (min tolkning efter att ha gravt fram armband och kniv). Hon bar ett armband och hade fått med sig en hink i graven. Jag grät i två dagar när jag förstod att jag grävt där hennes arm en gång var.

Kram

2 tankar kring ”Kammargrav bj 854

  1. barbro

    Hej! Jag kommer ihåg när ni grävde på Lovön, spännande, det var ju i början av din tid som arkeolog. Bilden på dina spännbucklor och pärlor emellan är jättefin. Tänk att du syr alla dina vikingakläder själv
    också, så fin i dina nya grå. Kram

    Svara

Kommentera