Nytt vikingahalsband

Jag älskar pärlor – det här satte jag ihop igår och jag känner mig nöjd 🙂

image

Det är inte så lätt att hitta och sätta ihop ett halsband som ser vikingatida ut! Och då menar jag inte bara att välja vilka pärlor som ska vara med. De här pärlorna är nya, traditionellt tillverkade, gamla och några är återanvända. Flera kommer från Indien – några är nyinköpta och beställda för att vara vikingatida kopior, några är äldre från en Indisk marknad, två silvergrå har jag köpt i Kairo av en man som tillverkar returglas och de små kommer från flera halsband jag köpt på en svensk loppis, förmodligen handgjorda i Indien eller kanske Egypten på 70- & 80-talen 🙂

Kroklåset gör jag av sterlingsilver och tråden är vaxad lintråd.

Alla pärlorna är av glas utom en, som är en stor rund karneolpärla. Det är omöjligt att säga hur gammal karneolpärlan är, men den är handgjord, borrad på traditionellt vis från båda hållen och den är tillverkad i en indisk tradition som är över tusen år!

Tänker på alla som satt och pysslade ihop sina halsband under vikingatiden. Deras pärlor kom också från när och fjärran för att mötas i ett och samma halsband. Precis som i mitt. Tänk om pärlorna kunde berätta sina historier 🙂

Kram

2 tankar kring ”Nytt vikingahalsband

Kommentera