Garva fiskskinn

Mattias har fiskat gädda till mig 🙂 Det ska bli skinn till någon liten börs eller liknande.

image

Lotta Rahme har skrivit en fin bok om att garva fiskskinn på traditionellt vis och jag väljer urinmetoden som på Grönland.

image

När jag flått gäddan ska skinnet skrapas rent och alla fjäll ska bort.

image

Jag försöker göra det så fint som möjligt, men det gick sönder lite iallafall. Det är jobbigt att stå böjd över bordet.

image

Fjällen tas bort ”motfjälls” 🙂 och efter det tvättade jag skinnet i lite vatten och diskmedel.

image

Morris fick smaka lite fiskrens.

image

Det blir inte mycket kvar!

image

Den förra gäddan jag garvade var mycket större, men den här är verkligen fin i skinnet.

image

Nu till det lite mer äckliga kanske… Sparade morgonkisset från min 10-åring… (se Lottas bok för ännu bättre recept 😉 Blandat med hälften vatten får skinnet ligga i i ca tolv timmar, eller till imorrnbitti. Jag kommer att skaka om burken emellanåt. När det är färdigt ska jag skölja skinnet några gånger och sedan mjukgöra det tills det är torrt (gnugga det mot något och inte tugga det med tänderna…) för att få ur allt vatten. Annars blir det hårt skinn, vilket i och för sig också kan vara bra ibland.

Nu undrar ni kanske vad som hände med resten av gäddan?

image

Den fick mamma ta hand om och den ligger nu i ugnen 🙂

Kram

Kommentera