Vikingar i Österled med Fedir Androshchuk

Nu på eftermiddagen startade vi upp vår fördjupning om Vikingar i Österled som vi kommer ha som tema under Vikingasommar i år på Historiska museet. Det blev föredrag och genomgång i vikingautställningen med forskaren i arkeologi Fedir Androshchuk som jag lärde känna för många år sedan på Björkö när vi grävde tillsammans i Garnisonen 🙂

image

Det är helt klart ett mycket större forskningsområde än vad som är allmänt känt i Sverige även om många känner till resor längs floderna Volga och Dnjepr och till Konstantinopel och Bagdad, men det är så mycket mer 🙂

image

Kartor är toppen!

image

Pskov är en superspännande plats med flera rika kammargravar för kvinnor.image

Fjodor har även skrivit om vikingatida svärd och vi tittade på de som finns i utställningen och han berättare vilka sorter som hittats i Österled 🙂

Nu ska det bli kul att läsa mer i Fedirs bok Vikings in the East och skriva på visningsunderlaget inför sommarens visningar.

Kram