Krigare och kulturkontakter

Igår fick vi en fantastisk föreläsning av Charlotte om vikingaresorna i Österled! Vikingatiden är en spännande period och det är viktigt att komma ihåg att den var speciell med alla resor kors och tvärs, att det fanns krigare av olika slag, att det fanns en organiserad trälhandel och att det är mycket som vi fortfarande inte vet. En ny bild med kvinliga krigare är påväg fram inom forskningen, ett ämne som Charlotte berättade inte var lika kontroversiellt för över 100 år sedan som det är idag.

image

Charlotte skrev sin avhandling om vikingatida krigare och nu har hon fått finansiering för 10 års fortsatt forskning om vikingatiden!

image

Den här Birkagraven, grav Bj 581, har länge ansetts vara en av de finaste krigargravarna på Birka och forskare har menat att alla krigare var män. Men nu visar det sig att detta sannolikt är en kvinna. Mer info kommer snart men det går att läsa om graven i Charlottes och Annas artikel i boken Vikingatidens kvinnor.

image

Spåren efter skandinaver finns i ett stort område och sakerna de tog med sig hem tillsammans med runristningar och skrivna källor visar att de tog sig ända bort till Sogdiana 🙂

Läs mer:

www.historiska.se/birka

Stolpes gravplaner mm. Här.

Hedenstierna-Jonson, C & Källström, A, 2014. The Urban Woman, I: Vikingatidens kvinnor. Colman, N & Løkka, N, (Red). Oslo, s. 187.

Hedenstierna-Jonson, C. 2012. The Urban Woman I: Birka Nu. Pågående forskning om världsarvet Birka och Hovgården. Red. Hedenstierna- Jonson, C.  The National Historical Museum, Stockholm. Studies 22. Här.

1 tanke kring ”Krigare och kulturkontakter

  1. Pingback: I Vilket ”Thor News” berättar om ett av Norges många Gudahov | Hedniska Tankar

Kommentera