månadsarkiv: april 2023

Resedagbok från Island

Igår trodde jag aldrig att jag skulle orka packa, eller ens veta vad jag skulle packa, inför resan med Allan till Island. Det är en veckas resa och det kändes helt omöjligt.

Vi lyckades ta oss till flyget!

Jag hade bokat långtidsparkering och även om det var en mycket märklig väg dit, så verkar stället toppen och de ska även hämta oss när vi kommer hem och köra oss till parkeringen. (Vill ni vet namnet så hör av er).

Shoppade loss på Arlanda och hittade mitt ”favoritläppstift” Black Honey. Jag hade ett liknande för många år sedan och nu har det gjorts igen!

Tänkte mycket på vikingatiden under flygresan! På det landnam 13 kvinnor gjorde – dvs, tog en eller flera båtar, pick och pack, djur och familjen och flyttade till Island för 1000 år sedan. Jag minns inte hur många män som gjorde det, men det var alltså familjer med kvinnor som överhuvud som också gjorde det!

Och så hade jag problem att packa för en vecka, med flyg, transfer och taxi och hyrd lägenhet när vi kom fram! Alltså ni kan ju tänka hur ostark jag känner mig nu i jämförelse!

Vad lämnade dom bakom sig? Hur ordnade de med hus och hem när de kom hit. Jag har ju läst lite i Eyrbyggja saga -om de som flyttade hit.

Vikingapärlor som jag har som är lika de Isländska.

Jag ser framför mig dessa kvinnor som tog med sig sina finaste pärlor. Många ser likadana ut som de som hittats på Birka. De är famförallt importpärlor vad jag förstått. Hag har inte lärt mig så mycket ännu, men vill gå till Nationalmuseet i Reykjavik någon dag.

En annan sak jag funderade över är om familjerna här räknar sin genealogi bakåt i tiden till vikingatiden? På mödernet eller på fädernet? Eller är det så länge sedan att de inte tänker på det längre? Eller finns det ”elitfamiljer” på något vis? Modetn DNA-teknik kan se åtminstone 350 år bakåt i toden. Sen vetkar man bli släkt med alla. Men det är ju trots allt mammor och pappor hela vägen tillbaka i tiden…

Jag är så fascinerad av hur de kan tänkas tänka på det? Mannen som hämtade oss på Keflavik flygplats var från Pakistan och har bott är i 13 år.

Lavalandskap.

Efter att ha landat i lägenheten en stund så gick vi iväg för att leta en restaurang. Första försöket var inte rätt för oss. Men säkert supercoolt för tätt klientel. Det heter KEX hotell och restaurang och ska du hit på musikfestival så är det rätt ställe!

Vi gick vidare och hittade The Old Icelandic – så god mat! Mysigt, vänligt och svindyrt. Ingen förbikning – bara att gå in. Vi hade tur att det fanns platser. Jag åt dagens fisk och A lamm. Vi delade på förrätt och efterrätt. Efterrätten var nog den godaste rabarberpaj jag ätit med skyr (isländsk yoghurt), bär och kolasås och vad jag tror var minimini kuber av rabarber… Det var värt allt! Vill gå dit igen!

Förrätt:
Tindur – ristuð fræ, blóðbergssíróp, aðalbláber og pikklaður eldpipar

Tindur cheese – Roasted seeds, arctic thyme syrup, bilberries and pickled chili
2.390,- ISK
~~~~~<<<<<<

Efterrätt:
Hjónabandssæla mömmu – Hvítt súkkulaði- og skyrkrem og ber
Moms Rhubarb cake

White chocolate, skyr-cream and berries
kr. 2.190,-

https://oldiceland.is/menu/
Havet. Och jo, vi svängde där.

Vi handlade mat på Bonus och Allan köpte en mössa. Imorgon lagar vi mat själva i lägenheten. Vi får blanda lite så vi kan äta riktigt god mat!

Solen med en extrasol!

Vi fick en solig, sval och välkomnande första dag och jag är så förundad över att jag är här. Ön jag tänkt på och pratat om i så många år.

PS. Jag skulle vilja hitta lakritsfabriken på ön. DS.

Rosenkvarts och en ”piska” från Dalarna

Jag har inte tidigare stött på rosenkvarts i järnåldersfynd. Har kanske inte varit uppmärksam heller, så blev överraskad idag!

Pärlor från järnåldern i Dalarna, från Storbyn i Järna socken. Fid 417883, Inv. Nr 12955. Foto: Eva Stensköld, SHM, (CC BY 4.0)

Pärlorna kommer från en grav som påträffades vid en dikesgrävning i samband med byggandet av Vansbro-Engelsbergs järnväg den 21 november 1906.

Två begravda personer låg på en meters djup brevid varandra, ca 0,5 m ifrån varandra. Vid den ena av dem låg de 12 pärlorna.

I graven fanns även ett fragmentariskt bronshänge, en körsbärskärna och en kniv. Kniven hittades när kvarlevorna gicks igenom 1948.

Protokollet från Catview 12955:

I ett brev till Herr Riksantikvarien: står det även om en läderrem som är intressant. Det är inte så vanligt att läder bevaras. Ett förslag är att det kan vara rester efter en piska.

I graven låg även en läderrem. Inv. Nr. 12955. Foto: SHM.
Skärmdump från Catview.

Järnålderskatalogen: Observera – ”Större snodd skinnrem”.

Så för er som vill vara en vikingatida dalmas så finns det möjlighet att använda rosenkvarts!

Lästips:

Inventarienummer 12955 https://catview.historiska.se/catview/index.jsp

Järvstagraven med de fina pärlorna

Det finns många kvinnorgravar från vikingatiden som har liknande uppsättning smycken. Jag tänker mest på dessa när jag tönker vikingatid. Tiden fram till runt 980. Sen i stort sett försvinner spännbucklorna och alla fina pärlor. Modet ändras framförallt med kristendomen. Vissa dräktspännen som varit populära sedan vendeltiden slutar användas.

I en grav från Valbo socken, 7:1, i Järvsta i Gästrikland har en kvinna fått med sig pärlor och smycken som påminner om garvarna på Birka. Men till fyndet hör även två armbyglar vilket inte är så vanligt. Inventarienumrer är 22868. Graven låg i ett jordblandat röse med kantkedja tillsammans med en annan grav, grav 7:2. De verkar ha lite liknande innehåll och båda kvinnorna hade fått med sig en häst i graven. Undrar om de var systrar, mor och dotter eller väninnor?

Pärlorna består av en stor silverfoliemelon, en ögonpärla och mindre silverfoliepärlor.

Pärlorna i Järvstagraven 7:1, Valbo sn, Gästrikland. Föremålsnummer 616033_HST, Inv. Nr 22868. Foto: Sara Kusmin, SHM, CC BY 4.0

Hennes spännbucklor är lite olika men av den vanligaste typen – P51.

Spännbuckla P51, 1158604_HST. Foto: Kusmin, Sara, Historiska museet/SHM (CC BY 4.0)
Del av spännbuckla P51, 364340_HST. Foto: Ellie Howell, Wooster College, Historiska museet/SHM (CC BY 4.0)
Del av spännbuckla P51, 364340_HST. Ellie Howell, Wooster College, Historiska museet/SHM (CC BY 4.0)
Det likarmade spännet 616030_HST. Foto: Sara Kusmin, SHM, CC BY 4.0.
Del av en bronskedja, 364341_HST. Foto: Sara Kusmin, SHM, CC BY 4.0.

Armbyglarna är dekorerade med fyrkantiga djupa gropar.

Armbygel i brons, 364342_HST. Foto: Sara Kusmin, SHM, CC BY 4.0.
Armbygel i brons, 1158575_HST. Foto: Sara Kusmin, SHM, CC BY 4.0.

Till dräkten hörde en kniv och en sölja med fyrkantig ram. Hon hade även med sig ett eldstål och en flintabit, så hon gjorde nog upp eld själv!

Inventarienummer 22868, Catview.
Inventarienummer 22868, Catview.

Ett spännande fynd är en järnring, 616032_HST, Två mindre ringar uppträdda på en större. 1,5 cm i diameter. Det här tolkar jag som att det är en amulettring om de andra järntenarna i graven kanske hör till den. Det är spänannde om den visar på Odensymbolik även om den står inlagd i databasen under ”hantverk och redskap”.

Det fanns även ben kvar i graven. Både månskliga kvarlevor, svin och häst samt ben som inte kunnat bestämmas.

Vem var hon, hur ofta sågs folk över långa sträckor? Åkte de alla till Distingsmarknsden i Gamla Uppsala i sin finaste dräkt?

Fyndnummer för övriga saker i graven 7:1:

Sölja 364343_HST; järnten 616031_HST; järnten 364347_HST; fragment av flinta; järnnit 364346_HST; slagg 364413_HST; kniv 364414_HST; kvarlevor 222444_HST; svin 222446_HST; djurben 222447_HST; hästben 222445_HST; obestämda ben 222448_HST; pärla 364345_HST.

Lästips:

Länk till 22868: här

Blogginlägg om Järvstagrsvfältet här.

Hanna Rydhs Strömsbrogravfält

Filosofi doktor Hanna Rydh, som undersökte Skopintull med flera gravar på Adelsö, undersökte tre gravar vid Strömsbro i Gävle socken under hösten 1921. Gravfältet ligger längs en gammal vandringsled utmed Gävleåsen. Grävningen har Inventarienummer 16863 och gravarna är brandgravar i marknivå från yngre järnåldern.

Gravfältet. Foto: Länsstyrelsen.se

Strömsbro ligger ca 4 km norr om Gävle centrum. Gravfält anses som vackert och i samband med att det skulle skyddas och bli en park så undersökte Rydh ”pietetsfullt” tre gravar. Då fanns 50 gravar kvar, högar och några stensättningar, men Rydh antog att flera blivit bortodlade. På Länsstyrelsens sida står det att det är 80 gravar och att fem undersökts av arkeologer.

Av de tre Rydh grävde så är Grav 1 är möjligen från slutet av 700-talet, Grav två är järnålder men går/gick inte att bestämma närmare och Grav 3 daterade Rydh till första hälften av 800-talet. Och det är Grav tre jag tänkte presentera här.

Grav 3 är daterad till vikingatid, 800-talets första hälft om man daterar med spännbucklorna, men det står 800-1100 i Historiska museets samlingsdatabas. Graven var en låg, oval kulle med fotkedja och som längst 3,5 m. Hanna skrev ”Denna grav, till utseendet en av de anspråkslösaste i hela gravfältet, hade ett vackert gravinventar.”

En av spännbucklorna från Strömsbro Grav 3, 364251_HST. Inventarienummer 16863, Catview.

De två ovala spännbucklor den gravlagde fått med sig var av typen P37. Den ena är fragmentariskt. Kvinnan bar även ett armband, en kam, tre hängsmycken vara ett i brons med bandformad ögla och två i järn, vara det ena järnhänget hade en hängögla. Det fanns 5 små bronsringar med diameter 1,5-1,8 cm.

Kamfragmentet i Strömsbro Grav 3. Inventarienummer 16863 Catview.
Glaspärlorna från Strömsbro Grav 3. Foto: Eva Stensköld, SHM, CC BY 4.0.

I graven fanns flera pärlor vara en av brons i form av en spiral. Resten av pärlorna, 79 hela och två halva, är glaspärlor. Rydh skrev att ”tre pärlor är fruktformade” 🙂 Jag undrar vilka hon menade. Fem st hela och en halv är lite större mosaikpärlor, 1,5-1,8 cm. Övriga är små och runda, 2,5-1,1 cm i diameter. Det är otroligt att de klarat sig så bra på gravbålet.

Teckning av några av pärlorna från Strömsbro Grav 3. Inventarienummer 16863 Catview.

Spännbucklorna och de små gula och små blå pärlorna är lika som i birkagrav Bj 539 och Bj 637.

Det likarmade spännet från Strömsbro Grav 3. Inventarienummer 16863 Catview.

Till dräkten bar hon även ett likarmat spänne med gripdjursornamentik. Jag har skrivit om den här typen av likarmat spänne tidigare. Det är ett omtyckt spänne under vikingatiden ❤️

Ett järnbeslag kan ha varit efter en förvaringkista. Det fanns märlor av järn samt många järnnitar, vilket kan tyda på att hon begravts i en båt. I graven fanns även trä och bark bevarat vilket kanske är rester efter gravbålet? Märkligt nog fanns det endast 2 g ben i graven.

Undrar vem hon var som blev begravd på ett av Gästriklands största gravfält umder yngre järnålder. Göstriklands järnverksamhet var betydande och jag tycker det är fint att hon har två hängen av just järn, vilket inte är så vanligt vad jag vet. Hanna Rydh trodde att de varit dekorerade med något som ramlat av.

Föremålslista:

Spännbucklor 364251_HST. 1 fragment sannolikt av en armband, 364254_HST. Kamfragment 364257_HST. Hängsmycke av brons med en bandformig ögla. 2,1 cm i diameter. 2 hängsmycken av järn med oornerade plattor. Det ena med en ögla. 615918_HST 2,5 cm i diameter. 5 små bronsringar, 1,5-1,8 cm. 79 hela och två halva glaspärlor, 364256_HST, 611523_HST. Spiral pärla i brons, 364261_HST. Likarmat spänne med gripdjursornamentik, 364252_HST. 5 fragment av trä och bark, 364260_HST. Järnfragment fragmentariskt beslag, 364263_HST. 2 gr bränt ben, 364259_HST. Talrika fragment av järnnitar, 364255_HST. 5 märlor i järn, 364262_HST.

Läsvärt:

Inventarienummer 16863, Catview här.

Strömsbro gravfält Länsstyrelsen

Tidigare inlägg med det likarmade spännena här. https://linda.forntida.se/?p=13512