Gyllenborste firar påsk

Känner stolthet. Igår fick jag ett fint påskfoto av Ylva, som jag jobbar med på Historiska, på vår gris Gyllenborste och som i år fått vara med i påsklovsaktiviteterna. Inför lovplaneringen inspirerades vi av utställningen History unfolds för visningar, verkstad och – en viktig del – gerillaslöjd och  pyssel- och slöjdaktivism 🙂 Jag virkade en röd matta till honom och påsklovsbesökarna har fått se till så han inte ska frysa så mycket. 

Gyllenborste fryser inte lika mycket längre. Foto: Ylva Nellmar, SHM.

Jag blev varm och glad i hjärtat när jag fick se hur grisen blivit! Under lovet har jag ju gått på yogautbildning och har bara förberett lovet den här gången, så nu längtar jag efter att se och höra mer hur det gått 🙂 Idag, måndag den 17e, är sista lovdagen, men temat fortsätter två helger till – Konst, kläder och gerillaslöjd. 

Gyllenborste är guden Frejs galt i fornnordisk mytologi och han smiddes av smederna Brock och Sindre i en tävling. Gyllenborste drar Frejs vagn och han heter även ”Slidrugtanne”. 

Även Frejs syster Freja har ett svin. Hon heter Hildisvin – stridssvinet. 

PS. Önskar jag kunde skicka Gyllenborste och prata grisspråk med vildsvinen på Helgö, så de slutar att gräva upp gravar! DS.

Kram

Historiska hemsida, www.historiska.se här.

Kommentera