Flätor, flätor, flätor…

image

Olika flätor som vi gör med barnen på gården på Historiska samt några jag just lärt mig 🙂

image

Idag har jag lärt mig en fläta jag velat kunna länge. Fingerögleflätning. Fem öglor totalt, en i varje färg. Du har tre (eller fyra) öglor i ena handen, en på pek, lång och ring vardera. På andra handen två (eller tre) öglor, en på ring- och en på pek- ochlångfingret. Med ”tvåsidan” fiskar du med pekfingret (som är i öglan tillsammans med långrfingret) upp den innersta (närmaste) öglan på andra handen över till andra sidan genom den ögla du har både pek- och långfingret i… Nu har du tre trådar där och på andra handen två. Flytta nu tvåtrådssidans trådar så du har pekochlångfingret i den yttersta öglan…

När man tar öglan från andra handen kan man välja olika sätt att ta gölan. Det ger olika mönster.

Får ta och fota men har aldrig förstått någon beskrivning i bok. Det här är mest för mig själv att minnas 🙂 Vill ni se hur det går till sök på fingerloop braiding på YouTube.

image

Här är en islandsfläta som en kvinna lärde mig idag. Började med att ha tre gröna trådar på ena sidan, i ena handen, och fyra lila, i andra handen.

Lägg över yttersta tråden, där de är fyra, till insidan där det är tre trådar. Ta yttersta tråden på nya ”fyrasidan” och lägg innerst på nya ”tresidan” osv.

image

Här är en fyrfläta, med två oranga och två vita trådar. Håll trådarna i varannan färg. Börja med den yttersta på vänster sida och ”väv” under och över de andra till höger sida. Ta nya vänsterytter och väv upp och ned till höger osv. Jag tycker denna ser ut som flätan på Hedebyhängselkjolen. Den ska vara i flätad i gult och rött. Den kan du söka på som ”Haithabu aprondress” 🙂 Flätan satt över en inprovning på hängselkjoldelen och fortsatte förbi upp mot övre kanten. Troligen för att dölja inprovningen och sömmen.  Den ska ha enligt uppgift vara 1-2 mm bred, så det verkar vara en pyttefläta!

Kram

Kommentera