Vikingatida väskbygel från Uppsala

image

Igår guidade jag en man från turistkontoret i Uppsala. När jag visade montern i sameavdelningen såg jag det här hornföremålet. Jag har inte lagt märke till den förut, men nu i somras dök det upp ett väskhandtag i vattnet utanför Birka och plötsligt är det ett föremål som blir bekant! Det finns flera funna i det vikingatida Hedeby också och på Pinterest finns många prov på rekonstrultioner.

Det här hittades, enligt utställningstexten, i centrala Uppsala. Jag vet inget mer än att den anses vara ett samiskt arbete och att det är ett av två handtag till en ”skinnväska”. Jag vet inte varför de skriver skinnväska, om något liknande hittats med skinn på. Det är ju egentligen inget handtag då den verkar fastsydd och istället troligen har remmar i de yttersta hålen. Undrar även hur låsningen fungerade, om det är det det fyrkantiga hålet är till för?

Visst är den fin 🙂 Undrar hur mycket samearbete som byttes med skandinaverna?

Uppdatering:
Blogginlägg om Hedebyvädka https://nattmal.wordpress.com/2015/05/14/haithabu-bag-1/
Kram

1 tanke kring ”Vikingatida väskbygel från Uppsala

  1. Pingback: De vikingatida väskbyglarna från Birka i Sjöhistoriskas blogg | Linda Wåhlander – med forntiden runt knuten

Kommentera