Mot ”Odysseus grav” idag

Okej, nu har jag googlat… Ingenstans i Poros står det att bronsåldersområdet finns här, vilket grävts ut arkeologiskt och jämförs med Schliemans fynd av Troja! Hade inte chauffören berättat, för att jag frågade om arkeologiska fynd i området, så hade vi missat att det fanns här! Det är ju inte Ithaka som är ”Odysdeus” området – det är ju Poros på Kefalonia!!!

Vi ska gå dit efter frukost så fortsättning följer 🙂

image

Påväg…

image

Det här är det mykenska landskapet!

image

Riktigt soligt och varmt på vägen. Första gången jag inte fryser på resan 🙂

image

Framme vid graven – ”Tholos”. Det är en stor, välvd grav och den är byggd på en äldre gravplats. På sidan om hittades det under utgrävningar 72 begravda personer som flyttats, med några av sina gravgåvor, till en kammargrav när den stora graven byggdes. Den äldre graven kollapsade ca 1350 BC. Föremålen från den äldre graven visar på att det varit ett starkt, mykenskt centrum här och det kan vara det ”Ithaka” som Homeros beskriver! Det har ännu inte hittats några bronsålderslämningar på ön Ithaka.

image

image

image

image

Kammargraven utanför och fynden därifrån. En kvinna visade oss i rapporten. Sigillet med lejonet som äter ett rådjur (?) ska vara det som symboliserar den mykenska kungafamiljen här.

image

image

image

Fick lite svindel inne i graven för det vara bara ett halvt litet golv därinne 🙂

image

Vi gick inte stigen till akropolisen och resten av fornlämningarna för vi hade sandaler och det är fullt av giftiga ormar på marken och i träden… Eller kanske inte i träden… Men vassa buskar så vi skulle ha haft mer på oss på fötterna och benen. Ni kanske kan ana murar och akropolis ”mitt på” berget.

image

Den här stackarn hade blivit påkörd…

Kram

Lästips:

http://www.freerepublic.com/focus/news/1490367/posts

https://greece.terrabook.com/kefalonia/chapter/culture/archaeological-sites

http://www.smithsonianmag.com/people-places/odysseys-end-the-search-for-ancient-ithaca-112739669/

http://www.odysseus-unbound.org/news.html

Eller sök på Odysseus tomb Poros

Fortsättning 26 juni:

Pratade med en arkeolog idag, som grävt här på ön flera säsonger.

Tholosen är från bronsåldern BC 1350 medan kammargraven under, djupast ned, är äldre – BC 1400 någonting.

”Akropolisen” är en mur från omkring BC 400 och istället har det hittats två absidhus från bronsåldern på berget. Mellan dessa och gravområdet går det en (eller två) prosessionsvägar, vilket är ovanligt. Det har ännu inte hittats något palats liknande det Mykenska. Däremot finns det flera tholosar på ön.

image

image

Mellan passet, där vägen går idag gick det vatten in till en ”lagunhamn” lika som den i Vathi! Vattnet var alltså högre. Dessutom var floden igång året runt och de furuträd som fälldes på berget fick flyta ned för floden. Dessa träd användes under bronsåldern för att bygga det minoiska Knossos på Kreta!!!

Coolt!

4 tankar kring ”Mot ”Odysseus grav” idag

  1. barbro

    Jag försökte med allt när jag arbetade på Gran Canaria, det gick baske mig inte att ta kål på dom. Du måste slå ihjäl dom 🙁
    Natti

    Svara
  2. barbro

    Hej! Vilka vackra bilder, vad många fina ställen ni får se och uppleva. Blir det pooldag imorgon, här går inte att bada i poolen ännu. Vi har haft lite sol idag men mest regn, båda katterna är inne, vill inte heller vara ute 🙁 Kram

    Svara
    1. Linda Inläggsförfattare

      Tack 🙂 ja, och ormen var ju lite för spännande. Sen har vi haft två gigantiska kackelackor på rummet. Damen som städar sprayade radar typ, men nu kom det in en till!!! Jag har sprayat solkräm och hoppas att den inte gillar det… Kram

Kommentera