Osebergsgravens textilier

Det finns mängder med textilier från denna fantastiska grav från 800-talet i Norge.

image

Två av tygerna är av ett mycket fint tuskaftat tyg (wool tabby) i rött. Det är två tyger som är ihopsydda, varav det ena av tygerna har små broderier på sig längs sömmarna. Det tyg som är utan broderier ser lite muslinliknande ut, med varannan tråd i ena trådsystemet är lite tjockare. Vid det broderade tyget är även ett sidentyg fastsatt på något vis. Detta skulle kulla vara en tunika i muslin med påsytt tuskaftulltyg med broderier och siden.

Ett annat av de fina tuskafttygerna i ull visar spår av rutor eller ränder, med ca en cm mellanrum, men det går inte längre att avgöra vilka färger de en gång var. Det är rundskuret och en ögla har troligen sytts i halssprundet för att fästa ett spänne i, så du inte behövde sticka smyckets nål genom tyget.

image
Broderier på tuskafttyget.
image
Renritade broderier.

image

Det finns även en tygbit formad som ett kursutbud, vilket kan ha varit applicerat på ett annat tyg.

image

Ca 800 cm sidenband för framförallt bandkantning fanns i graven. Det är mönstervävda sidentyger som klippts till remsor utan hänsyn till tygets mönster och som sedan vikts och sytts fast på dräkten.

Nu har jag lite Ny inspiration till att sy!

Kram

1 tanke kring ”Osebergsgravens textilier

  1. Pingback: Sidenremssömnad a la vikingatid | Linda Wåhlander – med forntiden runt knuten

Kommentera