Hittade en flera miljoner år gammal insekt i sängen eller…

image

Ser ni den? Den lilla flugan eller knottet eller vad det nu är? Är hemma sjuk och lite rastlös så låg och tittade på mitt nya bärnstenshalsband. Eller ja, det är ett gammalt halsband med vackra pärlor även om några är lite trasiga. Jag köpte det på loppis i söndags. Det var en riktigt dålig idé att stå på loppis i blåsten! Det blev jättekallt och jag var nog redan lite dålig när jag åkte dit. Men jag sålde bort lite saker och köpte ett halsband av grannförsäljerskan. Jag visst inte riktigt om det var äkta bärnsten men gillade att hålla i det. Bärnsten blir liksom lite varmt i handen, vilket plastkopior inte blir. Jag tog på mig det direkt och kände mig glad 🙂

Jag vet sedan tidigare att bärnsten går att gnugga mot huden och då doftar det svagt av kåda, men pärlorna var lite små och jag var rädd att halsbandet skulle gå sönder så nöjde mig med att titta på dem.

Men så nu när jag låg i sängen och titta på dem, hittade jag en liten fluga eller ett knott i en av pärlorna!!! Hur vanligt är det??? Hade ju tänkt köpa ett bärnstenshalsband i Polen men allt var lite för dyrt för mig. Bitar med insekter i var ju ännu dyrare.

Googlade på sätt att undersöka bärnsten, för jag orkar inte gå ned till min bok. Hittade ett blogginlägg om alla möjliga sorters falsk bärnsten. Det stod även att fuskbärnsten kan dofta kåda för att de blandat i lite bärnstensmjöl…

För att pröva mitt halsband fanns flera tips: Jag skulle kunna lägga det i mättat saltvatten…elda på det eller doppa det i alkohol eller eter…hm… karva med en kniv på ytan…eller sticka en upphettad nål i en eller flera av pärlorna! Jag har inte heller något ”polariskop” hemma.

Men det fanns ett prov som jag kunde utsätta halsbandet för! De gamla grekerna kallade bärnsten för elektron eftersom de bildar statisk elektricitet när de gnuggas mot ylle och kan då dra åt sig damm och annat smått! Första gången som elektron omnämns är i Homeros Odyséen. Så nu har jag gnuggat pärlorna och japp, de drog åt sig damm! 😀 Det bara måste ju betyda att det är äkta bärnsten 🙂 Men varför sticka nålar i, hälla eter på eller skrapa med kniv om det räcker med att bara gnida det mot ylle?

Om det är äkta bärnsten så är det alltså en mellan 20-100 miljoner år gammal ”fluga”!!! Det går liksom inte riktigt att tro på.

Kram

Läs vidare:

Manekias pärlblogg om att testa bärnsten.

Bärnstensmuseet i Kämpinge med info om ”elektron” och mycket annat om bärnsten.

Dahlström & Brost,1995. Stenen som flyter och brinner. En bok om bärnsten. Norstedts förlag.

Letade lite till på nätet och det har gått att köpa Litauisk bärnsten med inneslutna insekter ganska billigt.

Tillägg:

I germanska språk hette bärnsten glesum. Det användes sedan för ”glas” 🙂

2 tankar kring ”Hittade en flera miljoner år gammal insekt i sängen eller…

  1. barbro segerlund

    Jag ser den, jihoo. Fantastiskt att det lilla ? har bevarats i så mååånga år. Skulle vilja veta mer. Kram

    Svara
    1. Linda Inläggsförfattare

      Det skulle jag med! Tänk om det är en minimygga som sugit dinosaurieblod, som en på jobbet påpekade!

Kommentera